Stereometria
Anusiak: suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 42 cm. a
pole powierzchni bocznej wynosi 72cm2.Graniastosłup przecięto płaszczyzną przechodzącą przez
krawędź podstawy oraz środek przeciwległej krawędzi bocznej i jako przekrój otrzymano trójkąt
równoramienny . Oblicz cosinusy kątów tego trójkąta.(rozpatrz dwie możliwości)
13 gru 19:39
13 gru 20:02
13 gru 20:28
a:

Z treści zadania:
6x + 3H = 42
H + 2x = 14
H = 14 − 2x
−−−−−−−
3xH = 72
xH = 24
x(14−2x) = 24
x
2 + −7x + 12 = 0
√Δ = 1
H
1 = 14 − 8 = 6
H
2 = 14 − 6 = 8
−−−−−
Z trójkąta prostokątnego:
1. 3
2 + 4
2 = b
2 ⇒ b = 5
2. 4
2 + 3
2 = b
2 ⇒ b = 5
Wartości cosinusów obliczysz z tw. cosinusów:
1. Pierwszy przypadek: dla x = 4, H = 6
4
2 = 5
2 + 5
2 − 50cosα
− 34 = − 50cosα
5
2 = 4
2 + 5
2 − 40cosβ
−16 = −40cosβ
Drugi przypadek zostawiam do obliczenia Tobie
13 gru 20:43
Maria: Suma długości wszystko krawędzi graniastos prawie trójkątnego wynosi 3 jaką największą objętość
może mieć ten graniastos
9 sty 21:46
arengamerpl: bardzo fajne zadanko, dzięki tobie nauczyłem się matematyki 😎👍
29 sty 12:21