Czy ktoś pomoże mi z tymi zadaniami?
Sandra: WIELOMIANY:::
1) rozłóż wielomian na czynniki:
W(x) = x5−3x4−8x3+24x2−9x+27
2) Rozwiąż równanie:
4x4−5x2+1=0
3) Rozwiąż równanie:
4x3−14x2+6x−21=0
4) rozwiąż równanie:
(x+5)(x2+x−20)(x2−5)=0
5) Rozłóż wielomian na czynniki:
W(x)=x7−100x5
6) Rozłóż wielomian na czynniki:
W(x)=x3−6x2+9x
13 gru 19:09
Święty: 1) Wx=(x−3)(x−3)(x+3)(x2+1)
2) t=x2
t>0
3) (2x2+3)(2x−7)=0
......
4) Przyrównaj każdy nawias do zera
5) x5(x−10)(x+10)
6) x(x2−6x+9)
Pozdrawiam.
13 gru 19:28
klaudia: Dany jest wielomian W (x) = x4 − mx3 + nx2 − 8. Wartość tego wielomianu w punkcie 2 jest
taka sama, jak w punkcie (−2) i wartość wielomianu w punkcie 3 wynosi 82. Wyznacz parametry m,
n.
8 lut 20:53