PILNE Proszę o sprawdzenie czy nie popełniłem błędu Wyznacz miejsce zerowe funkc
hipcio55: PILNE Proszę o sprawdzenie czy nie popełniłem błędu Wyznacz miejsce zerowe funkcji
3X −6
f(x)= −−−−−−−
(X−2)(X+2)
Policzyłem miejsce zerowe funkcji.
Ma ona dwa miejsca zerowe
X1= −2 X2=2
Z góry dzięki
13 gru 19:02
Święty: Źle.
Wyznaczasz dziedzinę.
Wartość funkcji będzie wynosiła zero, jeśli licznik będzie równy zero.
13 gru 19:03
Zenek:
Oj nie dobrze !
13 gru 19:08
Tragos: Dziedzina:
mianownik różny od 0
(x−2)(x+2) ≠ 0
x ≠ −2 ⋀ x ≠ 2
D = R / {−2, 2}
3x − 6 = 0
3x = 6
x = 2 ⋀ x ∊ D
x ∊ ∅ ⇒ funkcja nie ma miejsc zerowych
13 gru 19:10