Logarytmy
Ruda:
Wiadomo, że log3 x = − 14 . Oblicz: log3 4√3x6
Ja liczyłam to tak:
log3 4√3x6 = log3 (3x6) do 14 = log3 3x do 32 = [mnożę 3 przy x z jego potęgą]
412 * ( −14 ) = − 118
Tyle, że wynik to −18
13 gru 18:45
Mm:
log3(3x6)0,25 = log330,25x1,5 = log330,25 + log3x1,5 = 0,25 + 1,5 log3x
13 gru 19:34
Tragos: log
34√3x6 = log
3(3*x
6)
14 = log
3(3
14 * x
614) =
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
log3314 + log3x32 = |
| + |
| * log3x = |
| + |
| * |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 2 | | 3 | | 1 | |
(− |
| ) = |
| − |
| = |
| − |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
13 gru 19:46