prosze o rozwiazanie
aaaa: Kąt ostry równoległoboku o bokach długości 5 i 6 ma miarę 60 stopni. Oblicz długość dłuższej
przekątnej tego równoległoboku.
13 gru 18:38
13 gru 18:40
R.W.16l : albo nie, sorry
13 gru 18:40
R.W.16l : Nie wiem czemu zamiast "równoległoboku" przeczytałem "trójkata"
13 gru 18:41
aaaa: moge prosić o rozwiązanie mam poprawke a nie wiem jak to zrobić:(
13 gru 18:43
R.W.16l :

Dwa trójkąty podobne, ale to nie ważne

liczysz x i y z trygonometrii
później masz trójkąt 90
o o bokach x, 6+y i poszukiwana przekątna
liczysz ją

pitagoras
13 gru 18:44
aaaa: nie mam pojecia jak to zrobic:(
byłabym wdzieczna za rozwiazanie
13 gru 18:45
R.W.16l : sin60=√3/2
13 gru 18:45
R.W.16l : Ok
13 gru 18:45
aaaa: wszystko po kolei tak jak powinno wyglądać bede bardzo wdzieczna
13 gru 18:48
R.W.16l :
| | 25*3 | | 3 | |
y=√25− |
| =√25−18 |
| =√6,25=2,5 |
| | 4 | | 4 | |
szukana przekątna ma długość
| | 75 | | 34 | | 109 | |
przek=√ |
| + |
| =√ |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
13 gru 18:50
aaaa: dziekuje
13 gru 18:52
R.W.16l : ups, tam jest źle
przek=
13 gru 18:52
R.W.16l : √754+2894=√3644=√91
13 gru 18:53
aaaa: 25*3 3
y=√25−
=√25−18
=√6,25=2,5
4 4
a to jest jeszcze dobrze?
13 gru 19:00
aaaa: ?
13 gru 19:04
aaaa: skąd sie wzieło 289/4?
13 gru 19:07