Pradwop.
Rafał: Ze zbioru {0, 1, 2, ..., 9} losujemy trzy razy bez zwracania po jednej cyfrze i zapisujemy
liczbę trzycyfrową, której cyfrą setek jest pierwsza wylosowana cyfrą, cyfrą dziesiątek −
druga, a cyfrą jedności trzecia z wylosowanych cyfr. Ile wśród tych liczb jest liczb
parzystych?
13 gru 18:34
fajny: Jesteś pewien, że tak brzmi treść?
13 gru 18:39
magda: na pierwszym miejscu, może być cyfra 1,...,9 czyli 9 możliwości
na drugim miejscu cyfra 0,...9 to 10 cyfr−1 cyfra która jest na pierwszym miejscu czyli 9
możliwości
na trzecim miejscu cyfra 0,...9 to 10 cyfr−2 cyfry które są na pierwszym i drugim miejscu to 8
możliwości
9*9*8 to liczba wszystkich liczb trzycyfrowych
parzystych to połowa z nich (tak myślę)
13 gru 18:41
Rafał: Obowiązkowa matura z matematyki 2010 OPERON zakres podstawowy − zadanie 18. str. 237 z rachunku
prawdopodobieństwa, dział 10. Wynik 328. Tylko nie wiem, jak do tego wyniku dojść.
13 gru 18:42
Rafał: Nie bo wynik to 328 a 648/2=324
13 gru 18:43
Rafał: pomocy
13 gru 19:15
fajny: IMO trzeba to osobno rozpatrzać dla pierwszej wylosowanej = 0, a osobno dla reszty. Spróbuj.
13 gru 19:18
Rafał: najpierw obliczamy ile jest tych liczb 3−cyfrowych czyli tak jak koleżanka zrobiła
na pierwszym miejscu może być tych liczb 9 ponieważ 0 nie wchodzi bo nie byłaby to liczba
3−cyfrowa, na drugim również jest 9 opcji a na trzecim 8. czyli 9*9*8=648
potem liczy się dla parzystych też mamy trzy miejsca i nie wiem jak zapisać że na trzecim
miejscu (jedności) możemy dać cyfry spośród: 0 2 4 6 8 czyli 5 cyfr. to się zapisuje wtedy
jako *5? czy *1 ? bo wybieramy jedną liczbę z 5... wszystko zależy od tego wg mnie
13 gru 19:38
Rafał: //
13 gru 21:04
Rafał: ?
13 gru 22:44