PILNE Proszę o sprawdzenie czy nie popełniłem błędu
hipcio55: PILNE Proszę o sprawdzenie czy nie popełniłem błędu Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji
3X −6
f(x)= −−−−−−−
(X−2)(X+2)
Czy powinienem liczyć to w ten sposób
3X −6
f(x)= −−−−−−−
2
(X−2)
13 gru 18:34
Rafał: Druga postać nie jest Ci potrzebna i jest źle zapisana. Dziedzina to R\{−2,2} bo w mianowniku
nie może być 0
13 gru 18:39
konrad509: (x−2)(x+2) to nie (x−2)2
D=R\{−2,2}
13 gru 18:40
hipcio55: konrad509: (x−2)(x+2) to nie (x−2)
Zgadzam się na 100% mój błąd przepraszam i dziękuję za zwrócenie uwagi
podstawy mnożenia nawiasów się kłaniają
13 gru 18:43
hipcio55: Policzyłem miejsce zerowe funkcji.
Ma ona dwa miejsca zerowe
X1= −2
X2=2
Zgadza się
Z góry dzięki
13 gru 18:55