Funkcja wykładnicza
Diretto: Wyznacz wartość parametru A jeśli wykres funkcji f(x)=2x + a przechodzi przez punkt:
a) P (0,−3)
b) P (2,7)
c) P (4,0)
13 gru 18:31
R.W.16l : pod x podstawiasz xP, pod f(x) − yp i liczysz a
a)
20+a=−3
a=−4
b)
13 gru 18:34
Ja: Podstawiasz wartości X i Y z tego pkt, do wzoru funkcji. Otrzymujesz równanie z jedną
niewiadomą i liczysz.
13 gru 18:34
Diretto: No dobrze, ale chcę mieć to wytłumaczone z przykładem.
Czyli w b wyjdzie a= −3 a w przykłądzie c= −16.
Dobrze myślę?
13 gru 18:36
R.W.16l : 22+a=7
a=3
c) 24+a=0
a=−16
13 gru 18:39
sssss: ≈∑⇒ΩΔπ
12 sty 20:25