pomoooocy!
banan!: Dla jakiej wartości parametru k liczby: a1, a2, a3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego
(an)? a) a1=3, a2=k+1, a3=3k−6
13 gru 18:25
banan!:
13 gru 18:26
13 gru 18:27
banan!: Dane są wyrazy: a1, a2, a3 ciągu arytmetycznego. Wyznacz wyrazy a4 i a5. Określ monotoniczność
tego ciągu w zależności od parametru m.
a) a1=4, a2=m+6, a3=2m+8
| | 1 | |
b) a1= |
| m, a2=m−3, a3=32m−6 |
| | 2 | |
13 gru 18:33
banan!:
13 gru 18:47
karolinnaa: k+1−3=3k−6−(k+1)
k+1−3=3k−6−k−1
k−3k+k=−6−1−1+3
−k=−5 / *(−1)
k=5
29 wrz 12:51