PILNE PROSZE SPRAWDZIC
hipcio55:
PILNE Proszę o sprawdzenie czy nie popełniłem błędu
Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji
2X
f(X) −−−−−−−
X+3
Na początku szukam dziedziny tej funkcji
X+3=0
X= −−3
Wyznaczając miejsce zerowe szukam dla jakiego X mamy Y=0
2X
Y= −−−−−
X+3
2X
0= −−−−−−−−
X+3
0= 2X
2X=0/:2
X0=0
Wynik 0 należy do dziedziny funkcji.
2X
Funkcja Y= −−−−− ma jedno miejsce zerowe X0=0
X+3
13 gru 18:22
fajny: IMO dobrze
13 gru 18:24
Ja: Jak dla mnie wszystko ok.
13 gru 18:25
magda: dziedzina to powinno być x+3≠0
x≠−3
Df=R\{−3}
13 gru 18:29