Długosc krawedzi
ToMCio: Krawędź sześcianu jest o 2 krótsza od jego przekątnej. Oblicz krawędź.
13 gru 17:45
Kejti: a+2=a√3
a=..
13 gru 17:53
ToMCio: ..to a ile sie równa? jak to wyliczyc
13 gru 17:55
Kejti: po jednej stronie a po drugiej 2, wyciągasz a przed nawias i dzielisz..
13 gru 17:56
ToMCio: czyli a = 2−
√3
13 gru 18:00
Kejti: nie..
13 gru 18:01
ToMCio: to moge prosic o pomoc? jak to ma wyglądać...
13 gru 18:03
Kejti:
a+2=a
√3
a
√3−a=2
a(
√3−1)=2
teraz pozbądź się niewymierności z mianownika..
13 gru 18:04
ToMCio: dzięki wielkie
13 gru 18:06