13 gru 17:31
aga116: a co masz z tym zrobic?

tylko dodac do siebie?
13 gru 17:56
KASIA.: Wykonaj działanie. Takie jest polecenie. ; ]
Ale ja nie wiem co ja źle robię, bo wychodzi mi co innego niż w odpowiedziach ; /
13 gru 18:17
KASIA.:
13 gru 18:29
KASIA.: Błagam pomóżcie !
13 gru 19:00
fajny: Napisz, jak to robisz, bo to proste jest.
13 gru 19:03
KASIA.: no robię tak: najpierw opuszczam nawiasy, czyli potęguje wszystko i wychodzi:
no i jaki jest wspólny mianownik ?
x
2+1
13 gru 20:04
bart: ja jebe.. lubie. nie robcie takich bledow

(x+1)
2= x
2+2x+1

13 gru 20:05
bart: ludzie*
13 gru 20:05
Święty: Wzory skróconego mnożenia się kłaniają
13 gru 20:07
KASIA.: a no tak... ; /
13 gru 20:12
KASIA.: a jaki będzie wspólny mianownik ?
13 gru 20:37
Tragos: x2(x+1)2
13 gru 20:37
fajny: Jeśli uda ci się już poprawnie podnieść te ułamki do kwadratu, to otrzymasz:
więc wspólny mianownik to x
2(x
2+2x+1)
13 gru 20:39
KASIA.: no a jak nie rozłożę( bo mam nie rozkładać) to mam że będzie wspólny taki: (x+1)2+x2
i nie wychodzi mi w ogóle wtedy ; /
13 gru 20:43
fajny: nie (x+1)2+x2 tylko (x+1)2*x2
to jest różnica
13 gru 20:45
KASIA.: no sorry, pomyliłam się, ale i tak nie umiem tego zrobić ; / bo źle wychodzi !
13 gru 20:48
fajny: potem masz:
| x4 | | (x+1)4 | | (x+1)4+ x4 | |
| + |
| = |
| |
| x2*(x+1)2 | | x2*(x+1)2 | | x2*(x+1)2 | |
13 gru 20:55
KASIA.: skąd to x
4
13 gru 20:59
fajny: | 2x4 + 4x3 + 6x2 + 4x + 1 | |
| |
| x4 + 2x3 + x2 | |
13 gru 20:59
fajny: Zeby sprowadzić do wspólnego mianownika pierwszy licznik mnozysz przez x2, a drugi przez
(x+1)2
13 gru 21:00
KASIA.: a skąd te teraz niby

; / bo to co napisałeś wcześnie to jest dobrze tak ma wyjść, ale ja nie
wiem skąd się wzięło x
4
13 gru 21:02
KASIA.: no to tak robię... i wychodzi mi inaczej niż tobie..
13 gru 21:02
fajny: przy sprowadzaniu do wsp mianownika
13 gru 21:04
fajny: napisz, jak robisz
krok po kroku
13 gru 21:04
KASIA.: | x2 | | (x+1)2 | | x2*x2 | | (x+1)2*(x+1)2 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| (x+1)2 | | x2 | | (x+1)2x2 | | (x+1)2x2 | |
tylko czy to : (x+1)
2*(x+1)
2 trzeba tak zapisać: (x+1)
4 ?
Nie można np. zastosować wzoru skróconego na kwadrat sumy i dopiero przemnożyć przez siebie ?
Jak tak zrobię to wyjdzie co innego ; / więc nie wiem już... ; /
13 gru 21:13
fajny: Wyjdzie dokładnie to samo, tylko inaczej zapisane.
Ja, jakbym był twoim nauczycielem uznałbym oba zapisy.
13 gru 21:15
KASIA.: ok wielkie dzięki ; ]
13 gru 21:20
fajny: np
13 gru 21:22