Narysuj wykres funkcji kwadratowej f
Wersja93: Narysuj wykres funkcji kwadratowej f a nastepnie podaj zbior wartosci funkcji f oraz maksymalne
przedziały monotonicznosci tej funkcji jesli : f(x)=−2(x=3)
pomocy ! błagam !
13 gru 17:21
Kejti: na początek popraw ten wzór.. bo nie wiadomo czy to minus czy plus..
13 gru 17:23
Wersja93: POPRAWKA !
f(x)= −2(x+3)^
13 gru 17:23
Kejti: i do kwadratu, tak?
13 gru 17:25
Wersja93: tak
13 gru 17:25
Wersja93: POMOCY
13 gru 17:34
Kejti: współrzędne wierzchołka widać na pierwszy rzut oka.. p=−3 q=0 narysuj tę parabolę, z ramionami
w dół ponieważ a<0 i podaj przedziały monotoniczności..
13 gru 17:35
Wersja93: no tak, do momentu a<o mam, ale nie umie podać tych przedziałów...
13 gru 17:38
Kejti: kiedy funkcja jest malejąca?
13 gru 17:39
Wersja93: Jeżeli dla coraz większych argumentów funkcja przyjmuje coraz mniejsze wartości ?
13 gru 17:40
Kejti: miałam na myśli przedział

Masz na rysunku zaznaczony wierzchołek?
13 gru 17:42
Wersja93: no tak, ale nie wiem czy dobrze.. strasznie ciemna jestem z matematyki...

wierzchołek ma być w punkcie −3
13 gru 17:45
Kejti: tak. napisałam to na początku
13 gru 17:48
Wersja93: czyli funkcja maleje od (−3 do +
∞)
13 gru 17:49
Kejti: przedział lewostronnie domknięty, ale jest ok
13 gru 17:50
Wersja93: i to wszystko
13 gru 17:51
Kejti: jeszcze kiedy jest rosnąca i monotoniczność mamy z głowy.
13 gru 17:51
Wersja93: od (−∞ do 0> ?
13 gru 17:52
Kejti: przy monotoniczności pod uwagę bierzesz tylko p.. q zostaw w spokoju
13 gru 17:53
Wersja93: od (+
∞ do −3>
13 gru 17:56
Kejti: mam nadzieję, że z tym plusem to pomyłka
13 gru 17:57
Wersja93: tak rak ...

Jezu no zastrzele się
13 gru 17:58
Kejti: nie strzelaj, już kończymy

z kolei przy zbiorze wartości pod uwagę bierzesz q. działaj
13 gru 18:00
Wersja93: <−3 do 0)
13 gru 18:07
Kejti: nie.. dlaczego do 0?
13 gru 18:09
Wersja93: nie wiem... ło mamo....

<−3 do +
∞)
13 gru 18:10
Kejti: dobra.. namieszałam

(−
∞;0>
13 gru 18:11
Wersja93: Jezuuu dzięki wielkie rozwiązałam już następne zadanie
13 gru 18:12
Wersja93: a mam jeszcze pytanko jak mam p= −3 a q= −1 to zbior wartosci bedzie od −3 do −1 czy od −
∞ do
−1
13 gru 18:16
Kejti: w zależności od tego czy a jest a>0 lub a<0 to będzie:
(−∞;−1> lub <−1;+∞)
13 gru 18:23
Wersja93: a mniejsze od 0
13 gru 18:24
Kejti: pierwsza opcja.
13 gru 18:25
Wersja93: dzięki
13 gru 18:28