Oblicz pole kwadratu.
Iza: Róznica miedzy polem koła opisanego na kwadracie a pole koła wpisanego w kwadrat jest równa
9π.Oblicz pole kwadratu.
13 gru 17:19
michal: Koło opisane na kwadracie:
d=a
√2
P
1=πr
2
Koło wpisane w kwadrat
P
2=πr
2
P
1−P
2=9π
13 gru 17:25
Iza: jaki bedzie bok kwadratu?
13 gru 17:27
13 gru 17:43
michal: P
1=P
2+9π
πr
12=πr
22+9π | :π
tutaj już po oczach bije rozwiązanie
13 gru 18:50
Iza: nie bije... cuda mi wychodza
13 gru 19:11
Iza: a2=0,5a2+18 o.O
13 gru 19:12
Iza: a=18 ?
13 gru 19:14
fajny: Dziewczyno, nie zgaduj, tylko rozwiąż to równanie:
a2 = 0,5a2 + 18
0,5a2 = 18
a2 = 36
a=6
13 gru 19:16
Iza: no to prawie ; )
13 gru 19:27
Iza: Spokojnie bez nerwów..
13 gru 19:27
Iza: a co zrobiłes z a2?
13 gru 19:28
fajny: hmmm... jakby ci to powiedzieć... √a2 = a, √36 = 6
13 gru 19:29
Iza: wiem nie o to mi chodzi!
13 gru 19:29
Iza: tylko o to a2 = 0,5a2 + 18 0,5a2 = 18
13 gru 19:30
fajny: a2 = 0,5a2 + 18 / − 0,5a2 (odejmuję od obu stron)
0,5a2 = 18
13 gru 19:32
Iza: ratunku ! napisz mi to no
13 gru 19:32
Iza: aa no faktt

glupia ja
13 gru 19:33
fajny: Juz wszystko rozumiesz?
13 gru 19:34
Iza: 0,5a2 = 18 a2 = 36 a to z kąd?
13 gru 19:39
fajny: / *2
13 gru 19:44
Iza: a no tak . kurde mam takie zadanie na spr jak mi to przyjdzie wszystko robic to padne. jak to
zrobic najłatwiej? bo to na poczatku to straszne jest.
13 gru 19:51
fajny:

a − bok kwadratu
promien o. wpisanego − a/2
promien o. opisanego − a/2
√2
13 gru 19:56
Iza: no to wiem ; )
13 gru 20:01
fajny: P = πr2
P o. wpisanego = π*(a/2)2 = a2/4 * π
P. o. opisanego = π*(a/2√2)2 = a2/2 * π
Teraz równanie:
a2/2 * π = a2/4 * π + 9 * π | / π
a2/2 = a2/4 + 9 | − a2/4
a2/4 = 9 | *4
a2 = 36 | √
a = 6
Pole kwadratu = a2 = 62 = 36
13 gru 20:02
fajny: Wszystko jasne?
13 gru 20:02
Iza: a dalej?
13 gru 20:03
Iza: ok ok dziekujeeeeeeeeee wielki BUZIAK
13 gru 20:04
fajny: np
13 gru 20:05