statystyka
Kinga: Nauczycielka poprosiła uczniów swojej klasy aby każdy powiedział ile książek przeczytał w
czasie trwania I semestru. Dane:
liczba książek 0 1 2 3 4 5 i więcej
liczba uczniów 4 9 7 3 2 0
Wyznacz medianę i średnią arytmetyczną.
13 gru 17:11
magda: | | 0*4+1*9+2*7+3*3+4*2+5*0 | |
średnia arytmetyczna |
| = |
| | 4+9+7+3+2 | |
13 gru 18:33
fajny: mediana: 1
13 gru 18:42
Niunia85: dlamediany rozpisujemy wszytsko
0000111111111222222233344
wybieramy środek ( na środku jest 1 1)
me=(1+1)/2=1
13 gru 18:45