Statystyka
Kinga: Nauczeycielka poprosiła uczniów swojej klasy aby każdy powiedział ile książek przeczytał w
czasie trwania I semestru. Dane:
liczba książek 0 1 2 3 4 5 i więcej
liczba uczniów 4 9 7 3 2 0
Wyznacz medianę i średnią arytmetyczną.
13 gru 16:33
Niunia85: to zadanie już było robione
uczniów jest25 (mianownik)
licznik 0*4+1*9+2*7+3*3+4*2+5*0=40
średnia wychodzi 40/25=1,6
a mediana, trzeba wszystko rozpisać
0000111111111222222233344
wybieramy środkowe liczby są to 1 i 1
Me=(1+1)/2=1
13 gru 23:19
sushi_ gg6397228:
przy n=25 srodkowy wyraz to ten z numerem 13 (czyli ostatnia JEDYNKA)
14 gru 10:27