Rachunek prawdopodobieństwa
Kasia: Spośród wierzchołków sześciokąta foremnego wybieramy trzy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
wybrane wierzchołki utworzą trójkąt równoboczny?
Z góry dziękuję za opis, jak rozwiązać te zadanie.
13 gru 16:32
Kasia: ? ; )
13 gru 18:45
fajny: Żeby wyszedł tr. równob. trzeba wybrać co drugi wierzch. Są więc 2 sposoby wyboru (wierzch.
1,3,5 lub 2,4,6)
Wszystkich możliwych takich wyborów jest (korzystam z symbolu newtona
http://pl.wikipedia.org/wiki/Symbol_Newtona):
6! / (3! * 3!) = 4 *
5 * 6 / 2 * 3 = 4 * 5 = 20
Zatem prawdopodobieństwo = 2/20 = 1/10
13 gru 18:50
Kasia: Dziękuję bardzo !
13 gru 18:52
fajny: np
13 gru 18:53
Rafał: Symbol Newtona jest w zakresie rozszerzonym a te zadanie jest w książce z podstawy. Da się je
zrobić innym sposobem?
13 gru 19:04
fajny: Nie wiem, ja zawsze liczę symbolem, bo jest to stosunkowo łatwe i można go zastosować w wielu
różnych sytuacjach
13 gru 19:06