Znajdź wszystkie wartości parametru m dla ktorych rozwiazanie
Madzia: Znajdź wszystkie wartości parametru m dla ktorych rozwiazanie 4x−3*2x−m=0 ma dwa różne
pierwiastki
13 gru 16:29
Basia:
4x = (22)x = (2x)2
t=2x
t>0
t2−3t−m=0
zbadaj kiedy to równanie ma dwa różne pierwiastki
jaka musi być Δ ?
13 gru 16:56
Justyna: ale moment z kąd się bierze t2 nie powinno być czasem 2t2? a potem te 3t nie rozumiem
zupełnie z kąd się co bierze, i to jest koniec zadania?
13 gru 17:11
Madzia: Delta √13?
13 gru 17:11
M4ciek: Justyna wszystko jest ok... Madzia odpowiedz na pytanie Basii ...
13 gru 17:19
Justyna: no ale jak zbadać to kiedy ma dwa rożne pierwiastki ... delta wynosi √13
13 gru 17:23
Justyna: ja myślę zę to powinno być tak:
4x−3*2x−m=0
2x=t
t2−3t−m=0
Δ=b2−4ac
Δ=9+4m
Δ>0 ⇒9+4m>0 ⇒m>0 v m<0
m=<−2,+∞)
i dalej nie wiem i czy w ogóle to jest dobrze? proszę o pomoc!
14 gru 15:45
Justyna: aaa to raczej będzie tak
2
x=t
t>0
Δ>0
t
2−3t−m>0
b
2−4ac
9−4*1 *m>0
9−4m>0
−4m>−9 /−4
m>−2 1/4
x
1*x
2=c/a ⇒ −m/1 ⇒ −m>0
m>0
x
1+x
2= −b/a ⇒3⇒3>0
3>0
a≠0
1≠0
i to znaczy że to równanie ma dwa pieriwastki m>−2 1/4 i m>0
14 gru 20:50