miejsca zerowe
help: | | 16−x2 | |
funkcja f określana jest wzorem f(x)= |
|
|
| | √x−1 | |
wyznacz miejsca zerowe funkcji f.
13 gru 16:28
Kejti: ułamek jest równy zero, tylko wtedy gdy licznik jest równy zero.
16−x2=(4−x)(4+x)
przyrównaj każdy z nawiasów do zera.
dziedzinę już masz policzoną?
13 gru 16:35
help: D=(1,+nieskończoność)
4−x=0
x=4
4+x=0
x=−4
miejsce zerowe: (4,0)
dobrze ?
13 gru 16:45
Kejti: nie.. funkcja przyjmuje wartość zero dla x=4 i x=−4...więc skąd to (4;0)?
13 gru 16:47
help: no bo −4 przeciez nie należy do funkcji. tak wynika z dziedziny...
13 gru 16:58
Kejti: ale skąd to zero..
13 gru 16:59
Kejti: powinno byc napisane x2∉D
13 gru 17:00
help: no bo miejsce zerowe to (4,0) <= x=4, y=0
chyba tak sie miejsca zerowe zapisuje...
13 gru 17:01
Basia:
sądzę, że chodzi o współrzędne punktu
na wykresie to rzeczywiście punkt (4,0)
13 gru 17:02
help: aha.......
dzieki

ja ciemna z matematyki jestem.
13 gru 17:02
Kejti: ach.. to było pisać, bo nas inaczej uczyli.. heh..
13 gru 17:03
nie umiem :(: juz sie pogubilem...
13 gru 17:04
help: jeszcze mam takie zadanie
| | 3−√2 | |
zapisz ułamek |
| w postaci liczby a+b√2 gdzie a i b to liczby wymierne. |
| | 3+√2 | |
13 gru 17:05
help: licze, licze i mi nie wychodzi...
13 gru 17:06
Kejti: | | 3+√2 | |
pomnóż to przez |
| |
| | 3+√2 | |
13 gru 17:06
Kejti: jeśli tak już próbowałaś to napisz mi tutaj jak liczysz dalej.
13 gru 17:07
help:
ale zawsze wydawalo mi sie z niewymierność z mianownika usuwa się poprzez mnożenie wyrażenia z
| | 3−√2 | |
odwrotnym znakiem czy li chyba |
| |
| | 3−√2 | |
13 gru 17:14
Zack24 : kto pomorze mi?
13 gru 17:17
Kejti: hmm.. chyba coś psuję znów

daj chwilkę, zaraz Ci rozpiszę..
13 gru 17:24
Kejti: | 3−√2 | | 3−√2 | | 9−6√2+2 | | 11−6√2 | | 11 | | 6 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| +(− |
| √2) |
| 3+√2 | | 3−√2 | | 9−2 | | 7 | | 7 | | 7 | |
nie za ładnie to wychodzi..
13 gru 17:47