..
nie umiem :(: pomocy!
liczbe 30 przedstaw w postaci różnicy dwoch liczb tak, aby suma ich kwadratow byla najmniejsza.
13 gru 16:27
Święty: x−y=30 ⇔ x=30+y
f
(x)=x
2+y
2
f
(x)=(30+y)
2+y
2
f
(x)=2y
2+60y+900
x
w=−15
y=−45
13 gru 16:40
Kejti:
a−b=30
f=a2−b2
teraz musisz wyprowadzić z pierwszego równania "a" i wrzucić do tego drugiego.. postanie Ci
równanie kwadratowe, które minimum osiągnie w wierzchołku paraboli(musisz policzyć 'p')
13 gru 16:45
nie umiem :(: powinno wyjsc 15 i −15
13 gru 16:59
Kejti: b=−15
po podstawieniu:
a−(−15)=30
a+15=30
a=15
13 gru 17:05