Rozwiąż nierówność
Madzia: | | 1 | |
Rozwiąż nierówność sinxcosx< |
| |
| | 2 | |
13 gru 16:26
Basia:
sin2x = 2sinxcosx /:2
12sin2x=sinxcosx
stąd
12sin2x<12 /*2
sin2x<1 ⇔ 2x≠π2+2kπ ⇔ x≠π4+kπ
ZW=R\{π4+kπ: gdzie k∊C}
13 gru 16:45
Madzia: mozna prosić o wytłumaczenie?
13 gru 16:57
Basia:
czego konkretnie nie rozumiesz ?
13 gru 17:00
Madzia: Ską się wzieło to?
sin2x<1 ⇔ 2x≠π2+2kπ ⇔ x≠π4+kπ
ZW=R\{π4+kπ: gdzie k∊C}
13 gru 17:52
Basia:
z tego, że sinx=1 ⇔ x=π2+2kπ
czyli
sin2x<1 ⇔ sin2x≠1 (bo zawsze −1≤sin2x≤1) ⇔
2x≠π2+2kπ /:2
x≠π4+kπ
13 gru 18:55
Madzia: Dziękuje Basiu
13 gru 19:02