matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
sam:
1
czy ktos moze mi wytlumaczyc dlaczego tak jest, że...
1
2
x
−
1
2
=
2
√
10
13 gru 16:07
Basia:
nie, bo tak
nie jest
1
1
x
−
1
2
=
2
2
√
x
bo x
−
1
2
= (x
1
2
)
−1
= (z definicji potęgi z wykładnikiem ujemnym)
1
x
1
2
a zapis x
1
n
oznacza
n
√
x
bo tak się ludzie umówili
13 gru 16:16
sam:
dziękuję
13 gru 16:31