.
Kamil: Rozłóż wielomian na czynniki
a) x
2−7
b) 4x
2−5
c) 64x
10+x
7
d) x
2−6x+9
e) (x+1)
2−4
f) (x−3)
2 −x
2
g) (x
2−6)
3−8
Wie ktos jak to zrobic


?
13 gru 15:57
Kejti:
a) wzór na różnicę kwadratów
c) wyłącz x7 przed nawias
d) wzór skróconego mnożenia (a+b)2
e) f) g) rozpisz na początek..
13 gru 16:03
13 gru 16:04
Niunia85: a) (x+√7)(x−√7
b) (2x−√5)(2x+√5)
c) x7*(64x3+1)=x7*(4x+1)(4x2−4x+1)
d) (x−3)2
e) x2+2x+1−4=x2+2x−3 liczymy delte i pierwiastki i wychodzi (x+1)(x−3)
f) x2−6x+9−x2=−6x+9=−3(x+3)
g) x6−3x4*6+3x2*62−63−8=x6−18x4+108x2−224
14 gru 10:30
Savio: W f się pomyliłaś powinno być
−6x+9=−3(2x−3) albo 3(−2x+3)
I czy g nie powinno się dalej rozbijać? Bo w końcu postać do której wyprowadziłaś to dalej
wielomian...
14 gru 13:15
Niunia85: rzeczywiście zjadałam 2 w f
14 gru 13:18
Niunia85: w g to jest wzór skróconego mnożenia na sześciań różnicy (x2−6)3−8
14 gru 13:24
Marta: Rozłóż wielomian na czynniki. Korzystając ze wzorów skróconego mnożenia;
a) x do 2 −9=
b) x do 4−81=
c) 4x do 2−25=
d) x do 2 −7 =
e x do 3 −8=
f) x do 3−27=
g) 8x do 3−125=
h) x do 2−14x+49=
i) x do 3 +6 x do 2 +12x+8=
j) 125−75x+15 x do 2 +x do 3=
14 gru 16:29