Marcin: Znaleźć asymptoty pionowe i ukośne funckji:
a) f(x) = e12−1
b) f(x) = 2x − arccos1x
c) f(x) = x−1√x2−1
d) f(x) = xlnx
Jak się do tego w ogóle zabrać?
13 gru 15:55
Basia:
asymptoty ukośne
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sprawdzasz czy istnieje kierunek asymptotyczny prawostronny czyli liczysz
jeżeli ta granica istnieje i jest skończona i ≠0
to a jest współczynnikiem kierunkowym asymptoty ukośnej prawostronnej o rółwnaniu
y=ax+b
gdzie
b=lim{x→+
∞}[f(x)−ax]
sprawdzasz czy istnieje kierunek asymptotyczny lewostronny czyli liczysz
jeżeli ta granica istnieje i jest skończona i ≠0
to a jest współczynnikiem kierunkowym asymptoty ukośnej prawostronnej o rółwnaniu
y=ax+b
gdzie
b=lim{x→−
∞}[f(x)−ax]
jeżeli
| | f(x) | | f(x) | |
lim{x→−∞} |
| =lim{x→+∞} |
| i jest skończona i ≠0 masz asymptotę ukośną obustronną |
| | x | | x | |
asymptoty pionowe
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
mogą istnieć tylko w punktach nie należących do dziedziny
np. w (b) mamy
x∊<−1,0)∪(0,1>
asymptota pionowa może być tylko w p−cie x
0=0
badasz
jeżeli lim{x→x
0−} f(x) = ±
∞ masz asymptotę pionową lewostronną
jeżeli lim{x→x
0</sup>} f(x) = ±∞ masz asymptotę pionową prawostronną
jeżeli oba te warunki zachodzą masz asymptotę pionową obustronną
13 gru 16:08
Basia:
poprawka:
jeżeli limx→x0− f(x) = ±∞ masz asymptotę pionową lewostronną
jeżeli limx→x0+ f(x) = ±∞ masz asymptotę pionową lewostronną
jeżeli oba te warunki zachodzą masz asymptotę pionową obustronną
13 gru 16:10
Marcin: A jeśli licząc asymptote ukosna wychodzi mi, że =0 to znaczy, że funkcja nie ma asymptoty
ukośnej? I obliczać pionową czy jak? Hm.
13 gru 18:25