reguła mnożenia ?
kamila: hej czy mogłby mi ktos pomóc? ile jest mozliwych wynikow doswadczenia? rozmieszczamy 6 osob na
9 krzesłąch w rzedzie?
13 gru 14:28
Basia:
9*8*7*6*5*4
albo (co na jedno wychodzi)
13 gru 14:44
kamila: a co z resztą?
nie 9*8*7*6*5*4*3*2*1
13 gru 14:55
sushi_ gg6397228:
masz tylko szesc krzesel, to gdzies chcesz reszte osob upchac −−> na podłoge czy kolana innych
osób
13 gru 14:58
Basia:
to byłoby 9 osób na 9 krzesłach
Ty masz tylko 6 osób
pierwszą możesz posadzić na każdym z 9 krzeseł
drugą na każdym z 8 krzeseł
trzecią na każdym z 7 krzeseł
czwartą na każdym z 6 krzeseł
piątą na każdym z 5 krzeseł
szóstą na każdym z 4 krzeseł
i koniec
13 gru 14:59
kamila: nie nie krzeseł jest 9, a osob jest 6....ok ok dziekuje bardzo a jak drugie zadanie: w urnie
jest 15 losów,losujemy 2 razy bez zwracania?
13 gru 15:10
13 gru 15:26
Niunia85: =15!2!(15−2)!=13!*14*152!*13!=14*151*2=2102=105
14 gru 10:35