dziedzina funkcji
nat: dziedzina funkcji
f(x) = √4−x + 5x+1
Jak to rozwiązać?
13 gru 14:17
sushi_ gg6397228:
Juz Tobie napisalem na to "na innym forum"

wyrazenie pod pierwiastkiem ≥ 0
mianownik ≠ 0
czesc wspolna to bedzie dziedzina
13 gru 14:20
Basia:
jaka liczba nie może być mianownikiem ?
jaka liczba nie może znaleźć się pod pierwiastkiem drugiego stopnia ?
13 gru 14:21
nat: sushi − tak, tylko w liczniki jest jeszcze + 5 ... ?
13 gru 14:22
sushi_ gg6397228:
"+5 " nie nalezy do pierwiastka
13 gru 14:23
nat: czyli Df = (−nsk, −1)u(−1,+nsk) ?
13 gru 14:26
nat: df = (−nsk, −1)u(−1, 4> albo (−nsk, 4) \ {−1} ?
13 gru 14:27
sushi_ gg6397228:
(−∞; −1) U(−1, 4> LUB (−∞; 4> \ {−1}
13 gru 14:41
sushi_ gg6397228:
oba moje zapisy sa rownowazne, nalezy wybrac jeden z nich
13 gru 14:43