sushi_ gg6397228:

DO KWADRATU MOZNA PODNIESC , JAK OBIE STRONY SA DODATNIE
1. dla x>9 prawa strona zawsze bedzie ujemna , lewa zawsze dodatnia −−> co jest zawsze
prawdziwy znak nierownosci
2. wiec zajmiemy sie przedzialem <−3; 6> −−> dlaczego akurat takim ( bo dla x=6
√3+6=
√9=3 i
prawa strona rowniez 9−6=3 ) na tym przedziale widac ze prawa strona zawsze jest wieksza od
lewes strony −−> czyli przedzial <−3,6> nie bedzie rozwiazaniem
3. zostaje przedzial (6,9> funkcja pierwiastek jest rosnaca ( lewa strona nierownosci)
funkcja liniowa malejaca ( prawa strona nierownosci) wiec ten przedzial jest naszym
rozwiazaniem
4. sumujac 1. i 3, rozwiazanie dostajemy przedzial (6,+
∞)
i nie trzeba nic podnosic do kwadratu
kolor zielony prosta
kolor niebieski pierwiastek