Wykaż tożsamość
Monika: 1
(tg x + ctg x)2 = −−−−−−−−−−−−−−
sin2 x + cos2 x
13 gru 13:47
sushi_ gg6397228:
lewa strone zrob (a+b)2
prawa w mianowniku sin2 x = cos2 x=====1
13 gru 13:48
sushi_ gg6397228:
dla x=45 stopni
lewa strona wynosi 4 a prawa dalej 1 −−−> to nie jest tożsamość
13 gru 13:54
Monika: czyli lewa będzie: tg
2 x + 2* tg x * ctg x + ctg
2 x
cos
2 x
a prawa: sin
2 x = −−−−−−−−−−−
1
co jeszcze można z tym zrobić?
13 gru 13:55
Monika: pewnie tata coś źle z tablicy spisał...
13 gru 13:56
sushi_ gg6397228:
albo mozna lewa strona najpierw zamienic
| sin x | | cos x | | sin2 x + cos2x | | 1 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| cos x | | sin x | | sin x * cosx | | sin x * cos x | |
lewa strona
| | 1 | | 1 | |
( |
| )2= |
| |
| | sin x * cos x | | (sin x * cos x) * (sin x * cos x) | |
wzorki:
| | 1 | |
sin x* cos x= |
| *sin 2x |
| | 2 | |
sin
2 x+ cos
2 x =1
13 gru 14:01
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
i jak by bylo po prawej stronie |
| to by sie zgadzalo  |
| | sin2x * cos2 x | |
13 gru 14:08
Monika: pewnie to źle spisał

czyli kończąc tą lewą sronę:
1 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−
(1/2 * sin 2 x) (1/2 * sin 2 x) 1/4 sin 4 x
2
czy po prostu:
1 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−
(sin x * cos x) * (sin x * cos x) sin
2 x * cos
2 x
13 gru 14:25
sushi_ gg6397228:
ta ostatnia wersja
| | 1 | | 1 | |
( |
| )2= |
| = PRAWA STRONA |
| | sin x * cos x | | sin2 x * cos2 x | |
13 gru 14:39
Monisiak : tgα=sinα
−−−−−−−−
cosα
sprawdzić czy lewa strona jest równa prawej i uzasadnić
2 cze 18:38
5-latek : | | sinα | |
Czy to ma byc tak ? tgα= |
| . Dziewczyno to jest przeciez najbardziej podstawowa |
| | cosα | |
tozsamosc trygonometryczna oprocz jedynki trygonometrycznej .
2 cze 22:50
JAPON1A: ta twoja tozsamosc to bzdura sin2 x + cos2 x = 1 .. 1/1 =1 .. koniec, sprzecznosc
2 cze 23:32
5-latek : Ktora tozsamosc jest jest bzdura ?
2 cze 23:42
5-latek : Bo zapis z 18 .38 jest niejednoznaczny
2 cze 23:44