m.: Znaleźc równanie stycznej i normalnej do krzywej w jej punkcie przecięcia z osią OY.
a) y=arccos3x
Jak się to tego zabrać w ogóle?
13 gru 12:55
Tadeo: ... skoro z osią OY .... to x=0
postawionko .... a co to styczna i normalna to przecież wiesz −
13 gru 13:14
m.: tylko, że za bardzo nie rozumiem w ogóle tych arcusów.
no, bo postawiając x=o to w przykładzie pierwszym mam:
y=arccos
i co dalej?
zamieniać jakoś te arcusy czy jak, hm.?
13 gru 13:39
Basia:
y=arccos0=π2 bo cosπ2=0
i masz punkt P(0,π2)
y=arcctg0=π2 bo cosπ2=0
i masz punkt P(0,π2)
y=arcsin0=0 bo sin0=0
i masz punkt P(0,0)
szukasz stycznych i normalnych przechodzących przez te punkty
13 gru 13:55
Tadeo: tyle tylko, że to nie kąt jest zero ....a x=0 .... więc nie "zjadamy" ułamka ...
13 gru 14:00
m.: mógłby ktoś rozwiązać cały przykład któryś może wtedy załapię o co chodzi... chyba jeszcze
śpię.
13 gru 14:06
Basia:
a......... "zjadłam" ±1
to niewiele zmienia w (c)
arcsin(−12)= −π6
P(0, −π6)
natomiast z (b) jest kłopot
na pewno tam jest arcctgx+12 ?
nie zamieniłaś przypadkiem funkcji między (a) i (b) ?
równania stycznych i normalnych powinnaś sama napisać
poszukaj w notatkach jak się te równania pisze
13 gru 14:20
m.: nie, przykłady napisałem poprawnie.

właśnie o to chodzi, że zeszyt z notatkami mi gdzieś przepadł i dlatego szukam pomocy tutaj.
13 gru 14:30
Basia:
styczna do krzywej y=f(x) w p−cie x0 to prosta o współczynniku kierunkowym
a=f'(x0)
przechodząca przez punkt P(x0,y0)
normalna jest prostopadła do stycznej i przechodzi przez ten sam punkt P
czyli:
1. liczysz pochodną f'(x)
2. liczysz a=f'(x0) (w każdym przykładzie x0=0)
3. styczna ma równanie
y=ax+b
b wyznaczasz korzystając ze współrzędnych P
kolejno: P(0,π2) P(0, arcctg12) P(0,−π6)
4. normalna ma równanie
y = −1ax+b1 (jeżeli a≠0)
b1 wyznaczasz korzystając ze współrzędnych P
kolejno: P(0,π2) P(0, arcctg12) P(0,−π6)
jeżeli a=0
normalna jest || do osi OY i ma równanie x=x0
13 gru 14:41
m.: Dziękuję. Teraz na pewno będzię łatwiej.
13 gru 14:49
m.: hm. ? chyba nadal się gubię...

a) f(x)=arccos3x
| | −1 | | −1 | | −3 | |
f'(x)=(arccos3x)' = |
| * (3x)' = |
| * 3 = |
|
|
| | √1−(3x)2 | | √1−9x2 | | √1−9x2 | |
f(x
0) = arccos
| | −1 | |
f'(x0) = (arccos)' = |
| = a
|
| | √1−x2 | |
y=ax+b
nie rozumiem jak b wzynaczyć, pewnie jakiś banał, ale jakoś dziś nic nie ogarniam... nawet nie
wiem czy to powyżej dobrze zrozumiałem? hm.
13 gru 15:13
Basia:
a gdzie "zjadłaś" argument x
0=0
f(0)=arccos(3*0)=arccos0 =
π2
| | −3 | |
a=f'(0) = |
| = −3 |
| | √1−9*02 | |
styczna:
y=−3x+b
π2=−3*0+b
b=
π2
y=−3x+π2
normalna:
y=
13x+b
1
π2=
13*0+b
1
b
1=
π2
y=13x+π2
13 gru 15:31
m.: Dzięki Basiu.
13 gru 15:39