Równanie okręgu w ujęciu analitycznym :)
ewa: Wyznacz środek i promień okręgu o równaniu x2 + y2 −4x−2y −4=0
oraz równania stycznych , równoległych do osi OY
13 gru 12:51
sushi_ gg6397228: wzor na okreg znasz
13 gru 13:07
ewa: x2 + y2 = r2
13 gru 14:52
sushi_ gg6397228:
(x−a)2 +(y−b)2=r2 taki jest wzor ,a po rozpisaniu
x2 −2ax+a2 +y2 −2by +b2=r2 −−> mamy taka postac w zadaniu
−2ax=== −4x
−2by===−2y porownujemy odpowiednie wielkosci−−> wyliczamy "a" i "b"
x2 −2ax+a2 +y2 −2by +b2=r2
x2 −2ax+a2 +y2 −2by +b2−r2=0
x2 −2ax+y2 −2by + a2+b2−r2=0
a2+b2−r2 === −4 (majac dane "a" i "b" łatwo wyliczysz "r" )
13 gru 14:55
Basia:
to jest równanie okręgu, którego środkiem jest S(0,0)
a tu jest potrzebne równanie okręgu o środku S(a,b)
13 gru 14:55
ewa: wyszło mi S= (2,1) , a r=3 Dobrze? Ale nie wiem jak obliczyć te styczne
13 gru 15:20
sushi_ gg6397228:

tak
to styczne beda postaci x= liczba
13 gru 15:27
ewa: czyli x= −1 i x =5 czy tak?
13 gru 15:45