matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
sim:
Wiadomo że sin1
o
+cos1
o
=a. Oblicz sin1
o
cos1
o
13 gru 03:39
Basia:
sin1>0 i cos1>0 ⇒ sin1+cos1>0 sin1+cos1=a ⇔ (sin1+cos1)
2
=a
2
⇔ sin
2
1+2sin1cos1+cos
2
1=a
2
⇔ 2sin1cos1+1=a
2
⇔ 2sin1cos1=a
2
−1 ⇔
a
2
−1
sin1cos1=
2
13 gru 05:51
sim:
13 gru 12:10