ULA: Proszę o podpowiedź-Wyznacz wzór na n-ty wyraz ciągu arytmetycznego wiedząc,że suma
pierwszych pięciu jego wyrazów jest równa 10,a wyraz trzeci,piąty i trzynasty tworzą w
podanej kolejności ciąg geometryczny.
18 sty 13:22
Bogdan:
Jeśli oznaczymy n-ty wyraz ciągu arytmetycznego przez an, r to stała różnica tego
ciągu,
to (*) an = a1 + (n - 1)r
Przypominamy sobie również, że suma n wyrazów ciągu arytmetycznego
jest równa: (**) Sn = n(a1 + an) / 2
oraz że, jeśli ciąg b1, b2, b3 jest geometryczny, to (***) b22 = b1 * b3.
Wyznaczamy:
a3 = a1 + 2r, a5 = a1 + 4r, a13 = a1 + 12r
i wstawiamy do (**) i (***) , rozwiązujemy układ równań obliczając wartości a1 i r,
a te liczby do (*)
18 sty 14:05