Wartość bezwzględna
Blackblair : I2+
√6I − I2−
√3I=
I2−
√3I + I3−
√2I=
I4−
√17I − I2−
√7I =
Proszę o drobne wsparcie
12 gru 23:06
Agnieszka: I2+√6I − I2−√3I=2+√6 − 2+ √3 = √6 + √3
I2−√3I + I3−√2I= 2 −√3 + 3 −√2= 5 −√3 −√2
I4−√17I − I2−√7I = −4 + √17 −2 + √7 = −6 + √17 + √7
12 gru 23:15
bart: 2 pierwsze robisz normalnie jakby to byly nawiasy
a 3 bedzie : √17 −4 −√7 +2
12 gru 23:16
bart: Agnieszka.. dlaczego tak ostatnie? √7 jest wieksze od 2
12 gru 23:17
Agnieszka: w ostatnim jst błąd I4−√17I − I2−√7I = −4 + √17 +2 − √7 = −2 + √17 − √7
12 gru 23:19
Agnieszka: oj pomyłka bo zapomnialm o minusie z przodu
12 gru 23:19
bart:
12 gru 23:23
Blackblair : Dziękuję

A pewni jesteście, że to: I2+√6I − I2−√3I=2+√6 − 2+ √3 = √6 + √3 ma tak wyglądać?
Ja tutaj widziałam coś takiego Ix+3I i było to zapisane tak: (−x−3) ....
12 gru 23:28
Blackblair : Troszkę mnie to zastanowiło ....
12 gru 23:29
bart: tak bedzie

2 >
√3 ale jest minus przed bezwzgledna wartoscia wiec zmieniaja znaki
12 gru 23:30
Blackblair : ok, wiem, ale mi chodzi to ten fragment na początku: I2+√6I ... Myślałam, że będzie tak
(−2−√6) ...
12 gru 23:34
bart: no i Ci teraz wyszla ujemna wartosc..
12 gru 23:36
bart: a to |x+3| to inna historia.. −x−3 dla x∊(−∞−3) i x+3 dla x∊<−3,+∞)
12 gru 23:37
Blackblair : Aha, moment .... Wartość bezwzględna zawsze musi być dodatnia, tak? Czyli I2+√6I po jej
usunięciu zostaje bez zmian?
12 gru 23:38
bart: dokladnie

|3 − 4|=4−3
|4−3|=4−3
12 gru 23:40
Blackblair : ok, teraz rozumiem

wielkie dzięki za pomoc =]
12 gru 23:41
bart: a z tym |x+3| sa takie warunki bo nie znasz x, tj nie wiesz czy jest wiekszy od tej 3 czy
mniejszy i musisz do niego podejsc z dwoch stron
12 gru 23:42
Blackblair : Tak, zapisując na przedziałach
12 gru 23:44