matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
anna:
W trójkącie ABC poprowadzono prostą równoległą do boku AB, która przecina bok AC w punkcie D oraz bok BC w punkcie E. Oblicz obwód trójkąta ABC, gdy: |AD|=3 |BE|=6 |AB|=10 |DE|=4 czyli tak jak wyżej czy dobry tok rozumowania?
12 gru 22:54
Tadeo:
3+x
10
=
x
4
....itd
12 gru 23:18
Tadeo:
widzisz, że to nie to samo ...
12 gru 23:21
anna:
i wychodzi mi x= 1
1
3
12 gru 23:24
anna:
nie x=2
12 gru 23:25
anna:
dzięki wielkie
12 gru 23:31