Stożek - bryły obrotowe
Whizzer:

Proszę o wytłumaczenie tego zadania krok po kroku, dlaczego to jest tak zrobione. Bo mam to
rozwiązane tylko nie wiem co z czego, jak i po co.
Zad. Na rysunku przedstawiono wycinek koła, który po zwinięciu jest powierzchnią boczną stożka.
Oblicz pole podstawy i pole powierzchni całkowitej tego stożka.
Pierwsze mam obl. długość łuku
ł=
13 * 2π*6=4π
a potem promień r
4π=2πr
r=2
Potem już te pola oblicze ale tego początku nie rozumiem, obliczenia łuku i promienia.
A potem mam jeszcze takie jedno podobne zadanie.
Powierzchnią boczną stożka po rozwinięciu jest wycinek koła o kącie 60 stopni i promieniu 12.
Oblicz pole podstawy tego stożka. Rysunek jest taki sam jak wyżej i łuk jest liczony:
ł=
34*2π*12= 18π
18π=2πr
r=9
Tam 6 było jako tworząca a tu 12 jako promień i się podstawia tak samo.?
12 gru 22:42
Whizzer: Pomoże ktoś?
12 gru 23:24
Edi: Jeśli chodzi o pierwsze zadanie, to długość łuku liczymy z wzoru ł=α/360*2*π*r, a zatem
wstawiasz za α 120( po skróceniu otrzymujesz 1/3), a za r wstawiasz 6 i wszystko wychodzi jak
trzeba

otrzymujesz zatem, że długość łuku wynosi 4π, a jest to jednocześnie tyle samo co
obwód koła w podstawie stożka

aby obliczyć promień podstawy wystarczy do wzoru na obwód koła
O=2*π*r wstawić za obwód 4π i po wykonaniu działania otrzymujesz, że r=2.
14 gru 11:59
Edi: Tworząca stożka jest promieniem wycinka koła, który otrzymuje się po rozwinięciu powierzchni
bocznej stożka
14 gru 12:08