funkcja kwadratowa
pomożecie ;): mam pytanko do jednego zadania,właściwie go już zrobiłam,ale nie jestem pewna jednej rzeczy

jest taka funkcja:
f(x) = − x
2 + 3x + 4
Δ = 25
x
1 = 4
x
2 = −1
i chciałam wyliczyć wierzchołki i nie wiem jak jest ze znakami
| | b | | Δ | |
p = − |
| a q = − |
| i ten minus jest wspólny jak i dla licznika jak i mianownika i w |
| | 2a | | 4a | |
dodatku moje a = −1, napiszcie proszę jak to powinno być zapisane poprawnie, żebym zapamiętała
raz a dobrze
12 gru 22:40
Pinio: Minus tyczy sie licznika. Czyl p=−3/2*−1=1,5 q=−25/4*−1=6,25
12 gru 22:53
Bogdan:
| | Δ | | −Δ | | Δ | |
q = − |
| = |
| = |
| |
| | 4a | | 4a | | −a | |
Znak minus może być zapisany przed ułamkiem, w liczniku lub w mianowniku.
Można jednak wyznaczyć wartość q bez obliczania wartości Δ i to na kilka sposobów.
| | −3 | | 3 | |
f(x) = −x2 + 3x + 4, p = |
| = |
| . |
| | −2 | | 2 | |
| | b | | 3 | | 3 | |
q = c + |
| *p = 4 + |
| * |
| = ... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
q = c − a*p2 = 4 + ( |
| )2 = ... |
| | 2 | |
12 gru 23:00
pomożecie ;): dzięki

a o co chodzi Pino z tym −1
12 gru 23:09