sterometria
roman:

mam mały problem z zadaniem
namiot ma kształt szescianu na ktorym znajduje sue dwuspadowy dach .oblicz wysokosc namiotu
.wynik podaj do 0.1
no i jak mam dach i licze go z Pitagorasa ...
(1.5 )
2=h
2+1
2 =
h
2 = 2,25+1
h
2 =3,25 m /
√
h=1,8 m
a w odpowiedziach jest h= 1,1 m
no i tez nie wiem jak obliczyc w koncu te duze H czy brac te 1,1 czy moje 1,8 ?
prosze o pomoc
12 gru 22:20
Kejti:
1,52−12=h
2,25−1=h2
h2=1,25
h≈1,1
12 gru 22:40
Kejti: w pierwszej linijce =h2
12 gru 22:41
roman: ale dlaczego odjełaś >?
14 gru 20:33
Endrju: bo z pitagorasa
a2 + b2 = c2
gdzie a i b to przyprostokątne, a c to przeciwprostokątna
w zadaniu:
12 + h2 = 1,52
1 + h2 = 2,25 // −1
h2 = 1,25 // √
h ≈ 1,1
po prostu pomyliłeś przyprostokątne z przeciwprostokątną i dlatego Ci nie pasuje.
dokładniej błąd w tych linijkach:
(1.5 )2=h2+12 tu jest jeszcze dobrze
h2 = 2,25+1 a tu już nie
15 gru 02:06
JeyAr: błąd w odejmowaniu....
Masz odejmować 1 a nie dodawać 1...
15 gru 11:44
roman: 
no taki głupi błąd .... aż głupio się przyznać dzękuje Wam bardzo za cierpliwość i
wytłumaczenie
hej
15 gru 22:10