asymptoty pionowe funkcji
ghost music : Mam np. coś takiego
3x
lim
= −∞
1−x2
x→ −1−
3x
lim
= −∞
1−x2
x→ −1+
3x
lim
= +∞
1−x2
x→ 1−
3x
lim
= −∞
1−x2
x→ 1+
Czemu raz jest −∞ , a raz + ∞
1
Jest jakaś reguła ? np.
daje=−∞ to w jednych przykłądach jest nagle −∞ a
0−
w drugich tam gdzie był −∞ to jest +∞
12 gru 22:17
ghost music : dałem opis bo myslałem, że to temat postu, wybaczcie
12 gru 22:20
Godzio:
3x
x −> −1−
1 − x2
x podchodzi lewej strony, więc 3x < 0 , x2 to liczba bliska 1 ale mniejsza od niej więc 1 −
x2 > 0
więc iloraz liczby ujemnej i dodatniej jest ujemny, spróbuj tak analizując wytłumaczyć sobie
inne przykłady