Zadanko z logarytmów, czy ktoś może pomóc??
zagatka: Hej Mam problem z zadankiem:
4(log2 5)
2
Czy Ktoś mógłby mi pomóc i wytłumaczyć

Agata
12 gru 21:10
Niunia85: ta dwójka zawsze schodzi na dół przed logarytm i mamy 2*4log25=8log25
14 gru 08:41
aga116: czyzby?

bo mamy podniesiony caly log do kwadratu a nie 5... chyba ze jest cos zle napisane
14 gru 10:20
Niunia85: jest ogólny wzór na logarytm potegi:
logabm=m*logab
14 gru 10:38
sushi_ gg6397228:
ale potega nie jest do argumentu tylko do logarytmu
(log...)2=log... * log...
14 gru 10:43
Niunia85: sorki, źle popatrzyłam
14 gru 10:45
think: skorzystaj ze wzoru
an*(b)n = (a*b)n
14 gru 11:07
think: wystarczy zauważyć, że 4 = 2
2 
nie wyjdą Ci z tego jakies wyniki liczbowe, ale coś z tym
zrobisz
14 gru 11:07