Stereometria... :(
zimit: 1.Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o bokach 6, 5, 5. Ściany boczne tego ostrosłupa są nachylone
do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz objętość.
2. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o bokach 4, 4, 2√3, a wszystkie krawędzie boczne są
nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz objętość.
może mi ktoś wytłumaczyć jak takie zadania się robi? pomocy..
12 gru 21:03
dero2005:

najpierw policz wysokość podstawy h
p
h
p =
√52−33 =
√16 = 4 cm
następnie liczymy wysokość h
h =
13h
p =
13*4 =
43 cm
liczymy pole podstawy
| | 6*hp | | 6*4 | |
Pp = |
| = |
| = 12 cm2
|
| | 2 | | 2 | |
liczymy objętość
V = P
p*h = 12*
43 = 16 cm
3
13 gru 19:57