Macierz hermitowska
xyz1: Witam
Orientuje się ktoś co to takiego macierz hermitowska ?
Może to po prostu zwykła macierz tylko transponowana ?
12 gru 20:59
aga116: M∊M(n,ℂ)
M
T=M(sprzezone)←def macierzy hermitowskiej

ogolnie na przekatnej zawsze sa liczby zespolone
12 gru 21:15
aga116: yyy boze nie zespolone tylko rzeczywiste
12 gru 21:15
xyz1: α β
A = γ δ
Taka prymitywna macierz ale muszę wiedzieć

Jeżeli jest założenie, że α i δ należą do
rzeczywistych to tylko na α i δ pojawi się kreska która oznacza sprzężenie (tak jak to jest w
liczbach zespolonych).
_
α β
A = _
γ δ
Poprawnie ?
12 gru 21:34
aga116: yyyy? nie

Ogolnie macierz hermitowska to jest taka macierz ktora jest rowna swojej macierzy
transponowanej i sprzezonej
12 gru 21:48
xyz1:
α β
A = γ δ
czyli zamieniam pierw na transponowana
α γ
A = β δ
a następnie daje sprzężenie ?
_
α γ
A = _
β δ
12 gru 23:17
aga116: transponujesz, sprzezasz cala macierz i sprawdzasz czy jest rowna macierzy wyjsciowej

pamietaj ze taka macierz ma na przekatnej liczby rzeczywiste
12 gru 23:39
xyz1: ale ten przykład który podałem wyżej jest poprawnie zrobiony ?
13 gru 00:12
aga116: dlaczego tylko sprzezasz po przekatnej?
13 gru 00:37
xyz1: Przyjąłem, że α i δ należą do rzeczywistych dlatego tylko przekątną zrobiłem.
13 gru 00:56
aga116: masz sprzezyc cala macierz
13 gru 01:10
xyz1:
_
α γ
_
A = β δ
i to jest odp ?
Ogólnie zadanie mam takie w zeszycie: Spr czy macierz H jest hermitowska
α β
H= _
β γ
13 gru 01:20
xyz1: α i γ należą do rzeczywistych zapomniałem dopisać
13 gru 01:21
aga116: o lol

wez lepiej napisz przyklad tej macierzy

jaka macierz masz sprawdzic?
13 gru 08:57
xyz1: już napisałem:
α β
H=
β γ
13 gru 10:00
aga116: najpierw sprzezasz kazdy element,potem taka macierz transponujesz i sprawdzasz czy wszystkie
elementy sie ze soba zgadzaja

czyli powinno byc tak:czyli α=α(sprzezone), β=β(sprzezone),
γ=γ(sprzezone)
13 gru 15:14
aga116: to co rozpisalam wyzej to do tej ostatniej macierzy

natomiast ta u gory co ma β w pierwszej
kolumnie i i drugim wierszu sprzezona to jest to macierz hermitowska
13 gru 15:20