:)
M4ciek:
1.Z talii 52 kart wybieramy 4 karty.Ile jest mozliwosci wyboru jesli wsrod tych 4 kart sa 2
asy
Skoro w talii sa 52 karty, a wsrod naszych wybranych kart sa 2 asy to kart do wyboru zostaje
50.
50
2
Wydaje mi sie ,ze musze policzyc
czyli na ile kombinacji moge wybrac 2 karty
2.Osiem druzyn gralo mecze systemem kazdy z kazdym.Ile bylo meczy jesli:
a)Nie bylo rewanzy?
8
2
= ...
b)Byly rewanze?
8
2
*2 = ...
12 gru 20:48
Eta:
W talii mamy 4 asy i 48 innych kart
więc 2 asy wybieramy z 4 i 2 karty z pozostałych
4
2
48
2
*
=........
12 gru 20:50
Eta:
zad2/ ok
12 gru 20:52
M4ciek: Dziękuję Eta ,idę rozwiązywać następne to później będę pytał