matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz dziedzinę funkcji
Doniuu ;):
Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem:
3
y=
√
x
2
−10x+9
12 gru 20:46
grey:
x
2
−10x+9≥0 Δ=100−36=64
√
Δ
=8
10−8
x1=
=1
2
10+8
x2=
=9
2
3
y=
(x−1)(x−9)
D=R/{1;9}
12 gru 21:04
xyz:
pierwsza linijka , tylko większe od zera , odpowiedź błędna.
12 gru 22:05