Gustlik: Można zrobić tak:
1) Obliczyć współrzędne wierzchołka paraboli:
Δ=b
2−4ac=16−4*3*(−2)=16+24=40
Narysuj teraz układ współrzędnych, przyjmij na obu osiach 3 kratki za jednostke, bo masz ułamek
| | 2 | | 2 | |
p= |
| zaznacz na osi OX punkt p= |
| − w tej skali będą to 2 kratki i poprowadź pionową |
| | 3 | | 3 | |
prostą przez ten punkt.
Zaznacz na osi OY punkt q=−10 i poprowadź poziomą prostą przez ten punkt.
Potraktuj te dodatkowe proste jako pomocniczy układ współrzędnych i narysuj teraz wykres
funkcji y=3x
2 w tym układzie. Otrzymasz od razu przesuniętą parabolę i odczytaj z wykresu jej
własności. UWAGA

! Własności odczyuj z głównych osi układu, a nie z osi pomocniczych

!