| ||||||||
|Ω|= | −−−− bo wybieramy 9 kul z 10
| |||||||
|
| |||||||||||||||
|A|= | * | = 1*4=4 (aby została czarna,to musieliśmy wybrać 6 białych i 3 | ||||||||||||||
| 4 | 2 | |||
P(A)= | = | |||
| 10 | 5 |
musi zostać jedna czarna ale jak
obliczyć to prawdopodobieństwo że zostanie własnie jedna czarna nie umie sobie tego w głowie
poukładac; p
jak by trzeba było to by napisali epwnie w książce
Możesz mi to jakoś inaczej wytłumaczyć ? Wiem że takich losowań trzeba przeprowadzić 9.
Można to zrobić w ten sposób że obliczam prawdopododobieństwo wylosowania podrząd 6 piłek
białych następnie 3 czarne i mi wyjdzie ? Czy inaczej ?