dzielenie wielomianow
Dzasta: wielomian W(x)=x3 −(a+b)x2−(a−b)x+3, xeR jest podzielny przez wielomian P(x)= x2−4x+3. wyznacz
a i b, a następnie rozwiąż nierówność W(x)>0
12 gru 20:14
grey: jak to zrobić? ; p
12 gru 21:27
grey:

P(x)=(x−1)(x−3)
W(1)=0
W(3)=0
0=1−(a+b)−(a−b)+3
0=27−9(a+b)−3(a−b)+3
−4=−a−b−a+b
0=27−9a−9b−3a+3b+3
−4=−2a
0=30−12a−6b/:3
a=2
0=10−4a−2b
a=2
−10=−4a−2b
a=2
b=1
W(x)=x
3−3x
2−x+3=x
2(x−3)−(x−3)=(x
2−1)(x−3)
(x
2−1)(x−3)>0
(x−1)(x+1)(x−3)>0
x1=1 x2=−1 x3=3
x∊(−1,1)
Mogłem się machnąć
12 gru 22:26
Dzasta: Jesteś bogiem ^^ dzięki ; p
12 gru 22:45