FiZYKA HELP
TOmek: FiZYKA HELP
| | m | |
Strzała o masie 0,15kg wystrzelona z łuku z prędkoscią V=6 |
| przebiła gumowy szescian |
| | s | |
grubości 22cm i porusza sie dalej. Oblicz ile wynosi wartość prędkości strzały po przebiegu
| | 2 | |
szescianu wiedząc, ze jego srednia siła oporu ma wartość 9 |
| N |
| | 10 | |
12 gru 20:03
TOmek: Jest tu jakis dobry człowiek co ogarnia fizykę
12 gru 20:09
Tomek.Noah: a masz moze ostateczny wzor wyniku bo nie jestem pewien swoich obliczen...
12 gru 20:17
Miś:
Zasada zachowania energii
Ekp = Ekk + F * d
12 gru 20:20
Tomek.Noah: mozna albo z 3 zasady dynamiki N
12 gru 20:24
TOmek: hmm byle bo cos bylo w zeszycie.. niestety nie mam wyniku
12 gru 20:37
TOmek: Tomek.Noah
Jak coś masz to pisz.. najwazniejsze bym miał cos w zeszycie na temat

z góry dzięki
12 gru 20:38
bart: 9,2N to juz bedzie opor calkowity tak
12 gru 20:39
TOmek: tak
12 gru 20:40
bart: (0,15*62) :2− 9,2*0.22=(0,15*V2):2
12 gru 20:41
bart: mam nadzieje ze juz umiesz z tego wyciagnac V
12 gru 20:41
TOmek: ta
12 gru 20:42
TOmek: mam jeszcze takie 2 zadanka, mysle ,ze dla Ciebie będą łatwe:
Piłka o masie 3kg spada swobodnie z wysokości równej 80cm. Oblicz na jakąs wysokość wzniesie
się piłka jeżeli w czasie odbicia traci 50% swojej energi. Narysuj wykres energi potenc.
podczas spadania (ten wykres juz nie potrzebny)
12 gru 20:43
Miś:
Przecież wam powiedziałem, jak to zrobić:
| 1 | | 1 | |
| mvp2 = |
| mvk2 + F * d |
| 2 | | 2 | |
gdzie m =0,15 kg
v
p = 6 m/s
d= 22 cm
F=9,2 N to siła oporu
v
k − szukana wartośc prędkości
Wylicz z tego równania
12 gru 20:43
bart: no tylko d w metrach wyrazic
12 gru 20:46
bart: E=mgh=3*10*0,8=24J zamienia sie ona w Ekinetyczna i stanowi ona 50% tej energi a wiec
Ekinetyczna=12J i teraz mgh=12J czyli 3*10*h=12 czyli h=0,4m
12 gru 20:49
TOmek: Dziekuje Wam pięknie, jeszcze mam ostatnie zadanko:
Na boisku szkolnym uczniowie grali w piłke nożna. Jeden z nich kopnął piłke tak, ze jego
prędkośc początkowac była 3krotnie wieksza od jego prędkosci w najwyzszym punkcie toru. Piłka
osiągneła h=10m. Oblicz wartość prędkości początkowej oraz wartość prędkosci w najwyzszym
punkcie toru. Przyjmij ,ze g= 10
piepp.. fiza
12 gru 20:53
Tomek.Noah: v=√gh
12 gru 20:59
TOmek: a mozesz coś wiecej rozpisac? Bo troche ciemno skąd to
12 gru 21:00
Tomek.Noah:

3E
k=E
k+E
p
mv
2=mgh
v=
√gh to jest w najwyzszym punkcie przy zemi trzeba bedzie pomnozyc razy 3
12 gru 21:02
bart: Tomek noah co Ty ryjesz? −.−
12 gru 21:03
TOmek: Dziekuje Ci pięknie, Niech Ci Einstein wynagrodzi !
12 gru 21:04
bart: m(3V)2)2=mV22 + mgh
12 gru 21:05
bart: koncowe rownanie V=1√gh4
12 gru 21:06
Tomek.Noah: dobra zle sobie wyorbazilem zwikeszenie energi kazemu moze sie zdarzyc

czyli moj wyni
zmniejsz o polowe jeszcze
12 gru 21:06
bart: o 4
12 gru 21:07
12 gru 21:07
bart: wez mu juz nie ryj w bani..
12 gru 21:09
bart: to nie energia byla 3 razy wieksza ale predkosc
12 gru 21:10
bart: ej nie koncowa rownosc to bedzie V=√2gh√8
12 gru 21:12
Tomek.Noah: ....
4mv
2=mgh
4v
2=gh
12 gru 21:15
Tomek.Noah: nastepnym razem upewnij
12 gru 21:17
TOmek: danke Panom, mysle ,ze kazdy z nas cos sie nauczyl xD
12 gru 21:19
Kaludia: Pęd ciała jest równy iloczynowi jego amsy m i prędkości v. Sporządź wykres zależności
prędkości, z jaką porusza się ciało, od jego masy, jeżeli pęd ciała jest równy 4,8kg*m/sDla
podanej wartości pędu wyznacz:
a)prędkość, z jaką porusza się strzała o amsie 0,15kg.
b) masę pocisku, który porusza się z prędkością 800m/s
27 lis 19:04