zad
Ulf: Dla jakich m wielomian W(x)=x4−(2m−3)x2+m2−1 nie ma pierwiastków.
12 gru 20:01
M4ciek:
Trzeba by bylo zadac sobie pytanie kiedy wielomian nie ma pierwiastkow
12 gru 20:02
lukaszq15: x2=t
I masz funcksje kwadrtatowa i 1 warunek Δ<0
12 gru 20:05
Godzio:
Nie zgadzam się że to jedyny warunek
12 gru 20:15
lukaszq15: to jaki niby jeszcze
12 gru 20:15
Godzio:
x
2 = t
1
o
| ⎧ | Δ > 0 | |
| ⎨ | t1t2 > 0 |
|
| ⎩ | t1 + t2 < 0 | |
2
o
3
o
Δ < 0
12 gru 20:16
Miś:
Mogą być przypadek t1< 0 i t2 < 0
12 gru 20:16
Godzio:
Suma wszystkich przypadków da odpowiedź
12 gru 20:17
lukaszq15: hmm ten wielomian ma nie miec pierwiastkow
12 gru 20:19
Godzio:
ale jeśli ma ujemne w t to nie ma żadnych w x
12 gru 20:19
lukaszq15: a no chyba ze
12 gru 20:21