średnia arytmetyczna
Grześ: wyznacz średnią arytmetyczną, medianę i modę dla zestawu wyników.
a).
xn nk
−3 2
4 4
8 5
10 5
xn nk
0,5 2
3 4
−0,4 3
5 2
b). gdzie nk oznacza liczebność uzyskanych wyników
12 gru 19:54
think: pisząc to łopatologicznie, masz taki zestaw danych:
−3, −3, 4, 4, 4, 4, 8, 8, 8, 8, 8, 10, 10, 10, 10, 10
średnia arytm − dodaj te wszystkie liczby i podziel przez ich ilość
mediana to wyraz środkowy lub jeśli środek wypada między dwiema liczbami to wtedy dodajesz te
dwie skrajne i dzielisz na 2
moda to liczba która występuje najczęściej w zestawie
12 gru 19:59
think: mniej łopatologicznie
mediana = x
0,5(n + 1) dla n = 2k + 1
| | xn/2 + x(n/2) + 1 | |
mediana = |
| dla n = 2k |
| | 2 | |
12 gru 20:05
Grześ: mediana wyniesie tu 8
a moda 10 ?
12 gru 20:08
think: Grześ wstyd przyznać nie wiem, bo ósemek jest tyle samo co dziesiątek...
12 gru 20:11
Grześ_prawdziwy: To nie ja jestem. Ktoś sobie wziął taki sam nick. Tematy z zadaniami nie są moje.
Ps: nick chwilowo zmieniony
12 gru 20:13
Grześ: i tak wielkie dzięki za pomoc
12 gru 20:14