Ciągi - 3 krótkie zadania do wytłumaczenia
ciastek: Proszę o zrobienie i wytłumaczenie poniższych zadań:
1. Ile wyrazów ciągu an = n2 + 2n − 200 jest mniejszych od 24?
2. Dany jest ciąg an = n2 + 4n − 8
a) Którym wyrazem tego ciągu jest liczba 24?
b) Zbadaj czy liczba 10 jest wyrazem tego ciągu.
3. Zbadaj monotoniczność ciągu an = −2n2 + n − 1
12 gru 19:35
reaktywator: 1) rozwiąż nierównosc an<24 ze zbioru rozwiązan nierównosci wypisz liczby naturalne będą to
wyrazy ciagu i policz je
2) a) rózwiąż równanie an=24
b) za n podstaw 10
3) policz wyraz następny(za n podstaw n+1) i potem zbadaj ich różnicę
12 gru 19:43